Bilindiği üzere, 20.06.2015 tarih ve 29392 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 454 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde;
itibaren e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorunda oldukları açıklanmıştır.
Ayrıca, aynı Tebliğ ile; e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, KDV Kanununun mal ve hizmet ihracatı başlıklı 11. maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanların, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren söz konusu faturalarını e-fatura olarak düzenlemeleri zorunlu tutulmuştur. Ancak, daha sonra 15.12.2016 tarih 29919 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan475 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, uygulamanın başlangıç tarihi 6 ay ötelenerek 01.07.2017 olarak yeniden belirlenmiştir.
Dolayısıyla, yıl sonuna yaklaştığımız bugünlerde 2017 yılı başından itibaren e-fatura ve e-deftere geçecek mükellefler için son düzlüğe girilmiş bulunmaktadır. Bu durum ise, e-fatura ve e-deftere geçecek mükelleflerde tedirginliğe yol açmış bulunmaktadır. Tedirginliğin nedeni ise, geçiş işlemleri sırsında yapılacak işlemlerin karmaşıklığıdır.
Bu konuda tedirginlik yaşanmaması ve sorun yaşayanlara yol göstermek bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.
1) MÜRAACATA İLİŞKİN YOL HARİTASI
a) Nitelikli Elektronik Sertifika ve/veya Mali Mühür Elektronik Sertifika Başvurusu
Kişisel görüşümüze göre, e-fatura ile e-defterin gönderilmesi sürecinde sıkıntı ve zaman kaybı yaşanmaması bakımından merkez ve şubeler için hem e-defter hem de e-fatura için ayrı ayrı sertifika alınması uygun olacaktır. Çünkü, e-defter gönderme zamanlarında aynı mühürle aynı anda e-fatura kesilmesi mümkün olamamaktadır. Bu bakımdan her bir birim için (Merkez, Şube) iki sertifika alınması durumunda, bir kullanıcı e-defteri gönderirken diğer kullanıcı e-faturaları düzenleyebilecektir.
b) Müracaat sonrası TÜBİTAK-Kamu SM tarafından üretilen mali mühür sertifikası ve şifresi kullanıcılara posta yolu ile teslim edilecektir (Flash disk şeklinde olacaktır).
c) Teslim sonrası öncelikle e-defter ve/veya e-faturaya müracaat etmede serbestlik bulunmaktadır.
d) E-faturaya müracaat;
- E-fatura resmi internet sitesinin (http://www.efatura.gov.tr) başvuru bölümüne girilecek,
- Açılan sayfadan Elektronik Başvuru Yapmak İçin Tıklayınız bölümü seçilerek,
- e-fatura canlı ortam başvuru sayfası açılacaktır,
- Açılan sayfada zorunlu alanlar doldurulup,kaydet linki tıklanıp TÜBİTAK-Kamu SM tarafından üretilen mali mühür bilgisayara takılacak ve akıllı kart sayesinde gerekli linkler açılacaktır. Bu süreçte bazı yazılımsal bilgiler (Windows, Java vb program versiyon değişikliği) istenebilir. Bu bakımdan müracaat esnasında şirket yazılımcıları ile iletişim halinde olunmasında fayda görülmektedir.
- Başvuru formunda en önemli bölüm mükellef bilgilerinde hesap açılma zamanı kısmıdır. Bu kısımda "01.01.2017’da başlamak istiyorum" linkinin seçilmesi önem arz etmektedir. Aksi halde "şimdi başlamak istiyorum" linki seçilmesi halinde elektronik müracaatı izleyen ilk günden itibaren firma e-fatura kayıtlı kullanıcı listesine eklenecek olup, e-fatura kullanılması zorunludur.
e) E-Deftere müracaat;
- E-fatura resmi internet sitesinin (http://www.edefter.gov.tr) başvuru bölümüne girilecek,
- Açılan sayfadan Elektronik Başvuru Yapmak İçin Tıklayınız bölümü seçilerek,
- e-defter canlı ortam başvuru sayfası açılacaktır,
- Açılan sayfada zorunlu alanlar doldurulup,kaydet linki tıklanıp TÜBİTAK-Kamu SM tarafından üretilen mali mühür bilgisayara takılacak ve akıllı kart sayesinde gerekli linkler açılacaktır. Bu süreçte bazı yazılımsal bilgiler (Windows, Java vb program versiyon değişikliği) istenebilir. Bu bakımdan müracaat esnasında şirket yazılımcılar ile iletişim halinde olunmakta fayda vardır.
2)ZAMAN DAMGASI HAKKINDA
Herhangi bir kesinti veya sistem arızası nedeni ile beratların GİB tarafından onaylanması işleminin gerçekleştirilememesi durumunda söz konusu beratlar, gerçek kişi mükellefler için nitelikli elektronik imza veya mali mühür, tüzel kişi, kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiliği olmayan ortaklıklar için mali mühür ile zaman damgalı olarak imzalanacak veya onaylanacaktır. Yani zaman damgası alan mükellefler, defterlerini muhasebe yazılımları üzerinden oluşturup, zaman damgaları ile mühürledikten sonra Maliye Bakanlığı'nca verilen süre uzatımlarında sisteme yükleyebilecekler ve bu işlemler defterlerin yasal süresinde gönderildiği hükmünde olacaktır.
Bu bakımdan, mükelleflerin Kamu Sertifikasyon Merkezine ait remi internet sitesinin uzantısı olan https://zdportal.kamusm.gov.tr/bp/zd.goadresinden Nitelikli Elektronik Sertifika Başvurusu veya Mali Mühür Elektronik Sertifika Başvuru Formu ile birlikte zaman damgası almalarında fayda görüyoruz.
3) 2017 YILI İÇİN E-ARŞİV UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK ?
Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, kâğıt ortamında en az iki nüsha olarak düzenlenerek ilk nüshası (aslı) müşteriye verilen, ikinci nüshası ise yine kâğıt ortamında aynı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre mükelleflerce saklanılan bir belgedir. 433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında elektronik ortamda oluşturulan faturanın, alıcısına kâğıt olarak gönderilen veya elektronik ortamda iletilen şekli belgenin aslı, düzenleyen tarafından muhafaza edilen elektronik hali ise ikinci nüsha hükmündedir. Söz konusu Tebliğ kapsamında GİB'den e-arşiv izni alan mükelleflerin, elektronik ortamda oluşturdukları faturayı elektronik ortamda muhafaza etmeleri gerekmektedir.
Bu çerçevede, e-arşiv uygulaması; Vergi Usul Kanununun 229, 230, 231 ve 232. maddeleri uyarınca kağıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan tanıyan uygulama olarak tanımlanmaktadır.
e-Arşiv uygulaması aslen bir arşiv hizmeti olmayıp, e-fatura uygulaması dışında kalan mükelleflere düzenlenen faturaların;
uygulamasından ibarettir.
Kimler Ne Zaman e-Arşiv Uygulamasına Girecek?
1 Ocak 2017 tarihine kadar e-Arşiv uygulamasına geçmek zorundadır.
Ancak;
Kişiler ve şirketler yaptıkları satışların internet satışı olup olmadığı hususunu Elektronik Ticaretin İzlenmesi ve Ödeme Sistemleri Müdürlüğüne yazıyla başvurarak ya da e-ticaret@gelirler.gov.tr adresine mail atarak öğrenebilirler (Örneğin; oteller, başkası adına ürün satan internet siteleri vb.).
4) 2017 YILI İÇİN E-İHRACAT FATURA UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Yukarıda da belirtildiği üzere, KDV Kanununun 11. maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyecek olan e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin, ihracat faturalarını 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenlemelerini öngören düzenleme, 15.12.2016 tarih 29919 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 475 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 6 ay ötelenerek uygulamanın başlangıç tarihi 01.07.2017 olarak yeniden belirlenmiştir. Ancak, kapsama giren mükelleflerden isteyenler, 1/1/2017 tarihinden itibaren ihracat faturalarını e-Fatura olarak düzenlemeye başlayabileceklerdir.
Yıl sonuna yaklaştığımız bugünlerde, iş yoğunluğu dikkate alınarak başvuruların unutulmamasını öneriyoruz.
Saygılarımla.
Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
info@toluenymm.com
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.