Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Ana Sayfa » Mevzuat » Çalışanlar için yeni dönem başlıyor!

Çalışanlar için yeni dönem başlıyor!

Çalışma ve Adalet Bakanlığı’nın çalışmasına göre işverene dava açmadan Adliyelerdeki arabulucuya gitmek zorunlu olacak. Ancak işverenin burada getireceği teklif üzerinde uzlaşmazlık sürerse dava açılabilecek. Ücret dışındaki tazminat, izin gibi alacaklarda ise zaman aşımı süresi 5’ten 2 yıla düşüyor

 
 
Çalışanlar için yeni dönem başlıyor!

Habertürk'te yer alan habere göre; 15 milyon işçi ve 1.7 milyon işveren arasındaki uyuşmazlıklarda köklü değişiklikler geliyor. Adalet Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı İş Mahkemeleri Kanunu Taslağı yasalaştığında, işçiler, işveren hakkında dava açmadan önce arabulucuya gitmek zorunda olacaklar. Arabalucuya gitmeden işveren hakkında dava açamayacaklar. Ancak, işçi, arabulucuda işverenin getirdiği öneriden tatmin olmazsa uzlaşmak zorunda olmayacak.

ÜÇ HAFTADA SONUÇLANDIRACAK

Sendikaların da çalışmalarda görev aldığı İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı Taslağı uyarınca, işçi alacakları ile işe iade davalarında, dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunlu olacak. Arabulucuya başvurma zorunluluğu “dava şartı” olarak kabul edilecek. Hakimler, arabulucuya başvurmadan açılan davaları doğrudan reddedecek, bu eksikliği gidermek için davacıya süre veremeyecek.
Arabuluculuk başvurusu, karşı tarafın bulunduğu yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki adliyelerde görev yapan arabuluculuk bürosuna yapılacak. Arabuluculuk bürosu bulunmayan yerlerde ise başvurular, iş davalarıyla görevli sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne yapılacak. Arabuluculuk Daire Başkanlığı, sicile kayıtlı arabulucular arasından arabuluculuk yapmak isteyenleri, varsa uzmanlık alanlarını da belirterek, adliyelere bildirecek. Taraflar, bu listeye bakarak arabulucu seçimi yapabilecek. Tarafların herhangi bir arabulucu üzerinde anlaşamaması halinde arabuluculuk bürosu görevlendirme yapabilecek.
Arabulucu, yapılan başvuruyu, görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandıracak. Bu süre, zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilecek.
Arabuluculuk ücreti, işçi ve işveren tarafından eşit ödenecek. Örneğin, 100 bin liralık bir alacak uzlaşmayla sonuçlanmışsa, arabulucuya ödenecek 7 bin 500 liranın 3 bin 750 lirasını işçi, 3 bin 750 lirasını da işveren üstlenecek.
Tarafların arabulucu huzurunda anlaşamamaları halinde, arabuluculuk görüşmelerinin ilk iki saatlik bölümü hazineden, iki saati aşan kısmı ise taraflarca eşit şekilde karşılanacak. Bu durumda, 2016 yılı rakamlarına göre işçi ve işveren 105’er lira ödeyecek.

TUTANAK SONRASI DAVA HAKKI YOK

İşçi veya işveren, ödeme gücü olmadığını belirttiği takdirde sulh hukuk hakimliğine başvurarak adli yardımdan yararlanabilecek. Bu durumda arabuluculuk ücreti hazine tarafından karşılanacak. Taslak uyarınca, işçilerin işveren hakkında açacağı davalarda önce arabulucuya gitmek zorunlu olmakla birlikte anlaşma zorunluluğu bulunmuyor. İşçi ya da işveren anlaşmayı kabul etmezse dava açabilecek.
Ancak, anlaşma tutanağı tutulduktan sonra, anlaşılan hususlar hakkında dava açılamayacak.

İŞE İADE İÇİN 30 GÜN SÜRE

İşten atılan işçiler işe iade için 30 gün içinde arabulucuya başvurmak zorunda olacak. Arabulucuda anlaşılamaması halinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesine dava açılabilecek. İşe iade davalarına yapılan itirazlar Yargıtay yerine bölge adliye mahkemelerinde karara bağlanacak. İade kararına rağmen işveren işçiyi işe başlatmazsa 4-8 ay arasında tazminat ödeyecek. Mahkeme ayrıca, işçinin çalışmadığı süreler için 4 aylık ücreti kadar tazminata hükmedebilecek.
Arabulucuda işe iade konusunda uzlaşma sağlanmasına rağmen işçinin işe başlatılmaması durumunda mahkeme tarafından en az 6 aylık ücret tutarında tazminat kararı verilecek.

KARARDA ARTIK PARA MİKTARI DA YER ALACAK

Mevcut uygulamada işe iade davalarında “4 aylık ücret”, “8 aylık ücret” gibi ifadeler yer alıyor. Yeni yasada, 4 aylık ücretin karşılığı ne ise o tutar açıkça yazılacak. Arabulucu kararında ayrıca iade durumunda işçinin işe başlatılacağı tarih de açıkça belirtilecek. İşveren işçiyi başlatmazsa tazminatla karşı karşıya kalacak. İşçi o tarihte işe başlamazsa herhangi bir tazminat alamayacak.

SGK AVUKAT ÜCRET İÇİN YİNE ‘FERİ MÜDAHİL’ OLDU

Türkiye’de kayıt dışı işçi oranı, olumlu gelişmelere rağmen hala yüzde 30-35 seviyelerinde yer alıyor. İşveren, ücreti bordroda düşük gösterebiliyor. İşçi mahkemeye başvurup, “İşveren beni 3 yıl sigortasız çalıştırdı, bana 2 bin lira öderken, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bin lira ücret ödemiş göstererek düşük prim ödedi” diye hizmet tespiti davası açıyor. Böyle bir davada SGK’nın kimin yanında olması gerekir? Prim geliri kaybına uğrayan kurum olarak mahkeme salonunda işçinin yanında yer alması gerekmez mi? Maalesef, 2014 yılına kadar bu tür davalarda SGK doğrudan “davalı” sıfatıyla işverenin yanında duruyordu. 2014 yılında bir değişiklik yapıldı. SGK gene işverenin yanında yer alıyor ama bu kez “feri müdahil” sıfatıyla bulunuyor. Bu değişikliğin tek amacı da şayet işçi davayı kazanırsa SGK’nın avukatlık ücreti ödemesini önlemek. İşçi davayı kazandığında, yani işverenin kayıt dışı işçi çalıştırarak yahut ücreti düşük göstererek prim kaçırdığını mahkemeye kabul ettirdiğinde işveren temyize götürmese bile SGK götürüyor. Devlet politikası haline gelen kayıt dışı ile mücadele anlayışıyla taban tabana zıt olan bu uygulama, yeni yasa tasarısına da aynen taşınıyor. SGK, hizmet tespiti davalarında “feri müdahil” olmaya devam edecek.

ZAMAN AŞIMI SÜRESİ 3 YIL AZALIYOR

Mevcut uygulamada ücret alacaklarında 5 yıllık zaman aşımı uygulanıyor. İş akdinin feshine bağlı alacaklarda ise zaman aşımı süresi 10 yıl. Tasarıyla, yıllık izin ücreti, kıdem ve ihbar tazminatı, kötü niyet ve iş yerinde ayrımcılık tazminatı gibi feshe dayalı alacaklarda zaman aşımı süresi 2 yıla indirilecek. Zaman aşımı, iş akdinin feshedildiği tarihte başlayacak. Ücret alacaklarındaki 5 yıllık zaman aşımı ise devam edecek. İş Kanunu’na yeni eklenen söz konusu zaman aşımı hükmü, yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra gerçekleşen iş akdi fesihlerinde uygulanabilecek.

TEMYİZ BAŞVURUSU SÜRESİ 30 GÜNE ÇIKARILIYOR

Mevcut yasaya göre, işçi alacağı davalarında 8 gün içinde temyiz başvurusunda bulunulması gerekiyor. Artık istinaf mahkemesi kararlarının Yargıtay’da temyiz edilebilmesi için de 30 gün süre tanınacak.

ARABULUCUDA ZAMAN AŞIMI DURACAK

Arabuluculuk bürosuna başvurulmasından, son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zaman aşımı duracak, hak düşürücü süre işlemeyecek.

2015 İŞ DAVALARI ORTALAMA 417 GÜN SÜRÜYOR

2010: 466 2011: 488 2012: 483 2013: 381 2014: 417 Adalet Bakanlığı verilerine göre, iş davalarının ortalama görülme süresi

100 BİN TL ALACAK İÇİN 7.500 TL ÖDENECEK

İlk 30 bin TL için Bir Arabulucu'ya 1.800

- Birden fazla Arabulucu'ya 2.700 Sonra gelen 40 bin TL için Bir Arabulucu'ya 2.000

- Birden fazla Arabulucu'ya 3.000 Sonra gelen 80 bin TL için Bir Arabulucu'ya 3.200

- Birden fazla Arabulucu'ya 4.800 Sonra gelen 250 bin TL için Bir Arabulucu'ya 7.500

- Birden fazla Arabulucu'ya 11.250 100 bin TL’lik alacak için Bir Arabulucu'ya 5.000

- Birden fazla Arabulucu'ya 7.500

 

 

İlgili Haberler
left
right
 
23 Aralık 2016 Cuma 11:18
Okunma: 3744
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1539 - Küba, İspanya'nın sömürgesi oldu.
1897 - İsviçreli Matthias Zurbriggen, Aconcagua zirvesine tırmanan ilk kişi oldu.
1900 - Giacomo Puccini'nin Tosca operası Roma'da ilk kez icra edildi.
1907 - Jamaika'da deprem: 1000'den fazla kiş öldü.
1920 - Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışını kutladı.
1923 - Mustafa Kemal, Batı Anadolu'da geziye çıktı.
1923 - Londra New York arası ilk telefon görüşmesi yapıldı.
1923 - Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, İzmir'de öldü.
1924 - Türkiye'de Askerlik süresi 18 aya indirildi.
1926 - Borçlanma Kanunu TBMM'de kabul edildi.
1932 - Amerika Birleşik Devletleri'nde işsizlerin sayısının 8,2 milyona ulaştığı açıklandı.
1938 - T.C. Dışişleri Bakanlığı kuruluş kanunu kabul edildi.
1938 - Türkiye-Irak-İran-Afganistan arasında aktedilen Sadabat Paktı, TBMM'de onaylandı.
1938 - Norveç, Antarktika'nın Kraliçe Maud Toprakları olarak anılan bölgesi üzerinde hak iddia etti.
1941 - İstanbul Valiliği, Üniversite Talebe Birliği tüzüğünü onayladı; Talebe Birliği faaliyete geçti.
1943 - Sir Winston Churchill, Franklin Roosevelt ve Charles De Gaulle Casablanca Konferansı'nda bir araya geldiler.
1945 - Ekmek istihkakı kişi başına 450 grama çıkarıldı.
1950 - Sovyetler Birliği'nde MiG-17 jet uçağının ilk prototipi uçuş denemesini tamamladı.
1953 - Josip Broz Tito, Yugoslavya Devlet Başkanı oldu.
1954 - ABD'li sinema oyuncusu Marilyn Monroe, beyzbol oyuncusu Joe Dimaggio ile evlendi.
1962 - ABD uzay aracı Mariner II, Venüs'ün ilk yakın çekim fotoğraflarını dünyaya gönderdi.
1963 - Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle, Birleşik Krallık'ın Avrupa Ekonomik Topluluğuna (AET) girmesine karşı çıktı.
1964 - Meclis, Ortak Pazar anlaşmasını onayladı.
1969 - Amerika Birleşik Devletleri uçak gemisi Enterprise'da, Hawaii açıklarında patlama meydana geldi: 25 ölü.
1970 - Türk Lirası 1211 sayılı kanuna göre çıkarıldı.
1970 - Mahkum aileleri "genel af" için yürüyüş yaptılar.
1975 - Tüm Üniversite, Akademi ve Yüksek Okullar Asistanları Birliği (TÜMAS) kuruldu.
1983 - Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e fahri profesörlük ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin fahri hukuk doktorluğu unvanları verildi.
1985 - Martina Navratilova, kendisinin 100. tenis turnuvasını kazandı.
1987 - Uluslararası Ticaret Odası Vehbi Koç'u "Dünyada Yılın İşadamı" seçti.
1993 - Nubar Terziyan, Ankara Uluslararası Film Festivali'nde "Emek Ödülü"ne değer bulundu.
1994 - Bill Clinton ile Boris Yeltsin, füzelerin herhangi bir ülkeye hedeflenmesine son verilmesi ve Ukrayna'nın nükleer silah stoğunun yok edilmesi üzerinde anlaştılar.
1994 - Dört şehirlerarası yolcu otobüsüne yerleştirilen bombaların patlaması sonucu 3 kişi öldü, 17 kişi yaralandı. Eylemleri PKK'nın (Kürdistan İşçi Partisi) askeri kanadı ARGK (Kürdistan Halk Kurtuluş Ordusu) üstlendi.
1995 - İlk kez verilen uluslararası Nazım Hikmet Şiir Ödülü, İstanbul'da yapılan bir törenle Lübnan'lı şair Adonis'e verildi.
1998 - Bir Afganistan kargo uçağı güneybatı Pakistan'da bir dağa düştü: 50 kişi öldü.
2000 - Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, beş Bosnalı Hırvat'ı, 1993 yılında Ahmiçi köyünde en az 103 Müslüman'ın katledilmesiyle ilgili olarak 25 yıl hapse mahkum etti.
2005 - Avrupa Uzay Ajansına (ESA) ait Huygens adlı uzay sondası Satürn'ün uydusu Titan'ın yüzeyine indi.
2005 - Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti harekatına katılarak, Kabil Çok Uluslu Tugay Komutanlığı görevini 27 Ocak'ta 6 ay süreyle üstelenecek 28'inci Mekanize Piyade Tugayı için uğurlama töreni düzenlendi.
2007 - Venezuela'ya ait, Panama-Karakas seferini yapan çift motorlu bir yolcu uçağı, Kolombiya'nın kuzey doğusunda düştü: 14 kişi öldü.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji