Mali müşavirler arasında ‘Konkordato’ krizi! Mahkemelik oldular

Ana Sayfa » Mevzuat » İşyerindeki ücretin başkalarıyla paylaşılması fesih nedeni midir?

İşyerindeki ücretin başkalarıyla paylaşılması fesih nedeni midir?

Uygulamada işverenlerin ücret zam bilgilerini gizli tutulması için iş sözleşmelerine hüküm koydukları ya da ayrı bir gizlilik sözleşmesi yaparak ücret gizliliği politikası uyguladıkları bilinen bir gerçektir.

 
 
İşyerindeki ücretin başkalarıyla paylaşılması fesih nedeni midir?

Uygulamada işverenlerin ücret zam bilgilerini gizli tutulması için iş sözleşmelerine hüküm koydukları ya da ayrı bir gizlilik sözleşmesi yaparak ücret gizliliği politikası uyguladıkları bilinen bir gerçektir. İşçilerin buna aykırı davranması durumunda geçerli ya da haklı nedenle iş sözleşmelerinin sona erdirildiği yargıya yansıyan kararlardan anlaşılmaktadır. Geçekten bir işçinin işyerinde çalışan diğer işçilerin ücretlerini öğrenme hakkı olabilir mi? Bu durum işçinin kendine eşit davranılıp davranılmadığını öğrenmesi için diğer çalışanların ücretlerini öğrenme hakkı verir mi? Ücret zamlarını öğrenip, diğer çalışanlarla paylaşmak istemesi işyerinde nasıl bir sonuç doğurur? İşyerlerinde açık ücret politikası uygulanması halinde bu durumun, işçiler arasında gerginliğe yol açıp açmayacağı ve bunun iş verimini nasıl etkileyeceği ile işveren tarafından işyeri disiplininin nasıl sağlanacağı konuları üzerinde durulması gerekiyor.

Konunun başka bir boyutu da ücretin bir kişisel veri sayıldığı düşünüldüğünde, işçinin kendi ücretini açıklaması bu anlamda suç teşkil etmese bile başkalarının verisini (ücreti) paylaşması 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa aykırılık teşkil edecektir. İşte bu kapsamda objektif olarak işyerinde uygulanan ücret rejiminin içeriğinin işçiler tarafından bilinmesi eşitlik ilkesinin mi yoksa gizlilik ilkesinin mi öncelenmesi gerektiği hususunu gündeme getirecektir.

Elbette ki işverenler, iş düzenini sağlamak amacıyla ücret zamlarını gizli tutma prensibini esas alarak bu ilkenin ihlal edilmesini disipline aykırı bir davranış olarak kabul etmektedirler. Bu kapsamda işçilerle iş sözleşmesine “sır saklama yükümlülüğü” ya da “ücretin gizliliği” ile ilgili hükümler koymakta veya işçilerle ayrı ayrı gizlilik sözleşmeleri imzalamaktadırlar. Gizlilik sözleşmesi işyerinin sahip olduğu bilgilerin çalışılan süre boyunca ve işten ayrılma durumunda gizli tutulmasını amaçlar. Çalışanlar, müşteriler, aracı personeller ya da çalışma arkadaşları tarafından kendileriyle paylaşılan, tanık veya tesadüfen bilgi sahibi oldukları dokümanlar, projeler, tasarımlar, prototipler, bilgisayar programları, teklifleri, ücret bilgilerini, şifreleri veya diğer bir teknik iş bilgisini ifşa etmemeyi, kopyalamamayı ve işyerinin rakibi olan firmalarla paylaşmamayı gizlilik sözleşmeleriyle kabul etmiş olurlar.

Ancak Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 2017 yılında verdiği kararla, gizlilik prensibi ile eşit işlem ilkesi çatışırsa önce hangi ilkenin uygulanması gerektiğini irdelemiş ve eşitlik ilkesinin uygulanması gerektiğine karar vermiştir (9. HD.5.10.2017 gün 2016/24041 E., 2017/15069 K). “Anayasa’nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesinden hareketle 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesinde işverenin eşit davranma ve ayırım yapmama borcu yer almıştır. Eşit davranma ilkesi olarak da adlandırılan bu yükümlülükte işveren, işyerinde çalışan işçilere eşit işlem yapmak zorundadır. Anılan maddeye göre işveren iş akdinin kurulması, ücret ve çalışma koşullarında, sözleşmenin sona ermesinde farklı işlem yapamaz.

Aynı durumdaki işçilere objektif ve farklı davranmayı haklı kılacak nedenler bulunmadıkça eşit davranılması zorunludur. Kısaca aynı durumdaki işçiler arasında farklılık yaratılmamalıdır. İşçilerin kişisel niteliklerinden bağımsız olarak önceden belirlenmiş bir esasa göre ücret ödemesi yapılıyor ise, bu göreve atanan işçilere önceden belirlenen esasa göre öngörülen ücretin ödenmesi gerekir. Aynı nitelikteki işçilerden bir kısmını koruyucu hükümler dışında tutmak hem Anayasa’nın eşitlik ilkesine hem de 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesindeki temel kurala uygun düşmez. (Dairemizin 11.09.1967 gün ve 8479-7519 sayılı ilamı).

Eşitlik ilkesine uygun davranılıp davranılmadığının belirlenmesinde bu yönde bir iddiayı ileri süren işçi ile aynı işverene bağlı olarak, aynı ya da benzer işte, aynı ya da benzer verim ile çalışan, eğitim dereceleri aynı ya da benzer olan, kıdemleri eşit olan, kısacası objektif ve sübjektif nitelikleri itibarıyla karşılaştırılabilir iki veya daha fazla işçi bulunmalıdır. Dolayısı ile aynı yerde çalışan işçilere verilen ücretlerin, yapılan zam oranlarının eşit işlem borcu kapsamında denetlenebilmesi için işçi tarafından bilinmesi gerekir. İşçinin aynı işte ve aynı kıdemde iken aldığı ücret ve zam oranının, kriterler belli değil ise diğer işçilere göre farklı olup olmadığını bilmesi gerekir. Bu durumda da işyerinde alınan ücretlerin ve zam oranlarının kötü niyetle kullanılmadığı sürece işçi açısından gizliliğinden söz edilemez.

Dosya içeriğine göre davacı işçi işyerinde bilgisayar uzmanı olup, teknik destek elemanı olarak bilgisayarları kontrol görevi vardır. Teknik bakım sırasında kontrol ettiği bilgisayarda işyerinde çalışanların ücreti ve yapılacak zam oranlarını öğrenmiş ve bu bilgiyi, kendisi açısından olumsuz olması nedeni ile amiri konumundaki kişi ile paylaşmıştır. Öğrendiği bu belgenin kendisi açısından olumsuz olması ve hak arama kapsamında amirine iletmesi gizliliği ihlal ettiğini göstermez. İşveren davacının bu davranışının işyerinde olumsuzluklara yol açtığını da kanıtlayamamıştır. Bu neden davacının iş akdinin feshinin geçerli nedene dayanmadığı anlaşılmaktadır”. Yargıtay’ın bu kararına katılmak mümkün değildir.

Yargıtay Dokuzuncu Hukuk Dairesi, işçinin kendisiyle aynı durumda olan kişilerin ücretlerini bilmesi gerektiğini vurgularken, bu bilginin işçi tarafından kötü niyetli bir şekilde kullanılmaması gerektiğini de vurguluyor. Bu kapsamda çalışanın aynı ücret oranını veya aynı zammı talep etmesi kötü niyetli olarak yorumlanmıyor. Hak arama özgürlüğü kapsamında değerlendiriliyor. Ancak ifade etmemiz gerekirse yüksek mahkemenin “aynı yerde çalışan işçilere verilen ücretlerin, yapılan zam oranlarının eşit işlem borcu kapsamında denetlenebilmesi için işçi tarafından bilinmesi” gerektiği tezi tartışmaya açıktır. Çünkü eşit işleme aykırılığın denetiminin yapılmasının farklı yöntemleri varken kişisel veri sayılan ücretin veri sahibinin rızası dışında açıklanması yasaya aykırılık oluşturur (6698 m.12/4). Bu durum hem veri sorumlusunu hem de veri işleyenleri hukuki ve cezai yönden yaptırımlarla karşı karşıya getirir.

Sonuç olarak sözleşmenin taraflarının özgür iradeleri ile imzaladığı iş sözleşmesinde ya da ayrı bir gizlilik sözleşmesinde işyerindeki ücret bilgilerinin paylaşılmaması gerektiği kararlaştırılmışsa, sözleşmeye bağlılık esastır. Aksi durum işverenin güvenini kötüye kullanmak, doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış olarak kabul edilebilir (İşK. m.25/II-e). Ayrıca kişisel veri sayılan ücretin veri sahibinin rızası dışında paylaşılması da Kişisel Verilerin Korunması Kanununa aykırılık oluşturur (m.12/4). Bu nedenle iş sözleşmesi haklı nedenle feshedilebilir.

Lütfi İNCİROĞLU

 

 
11 Ekim 2018 Perşembe 11:09
Okunma: 1237
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1448 - II. Kosova Savaşı; János Hunyadi komutasında ve çoğunluğu Macarlardan oluşan ordu, II. Murat'ın komutasındaki Osmanlı ordusuyla karşı karşıya geldi.
1777 - Amerikan kuvvetleri İngilizleri Saratoga muharebesinde yendi.
1912 - Bulgaristan, Yunanistan ve Sırbistan bir araya gelerek Osmanlı Devleti'ne karşı savaş açtı (I. Balkan Savaşı).
1918 - Yugoslavya Cumhuriyeti kuruldu.
1919 - Batı Trakya'daki İskeçe Kasabası, Yunanlılar tarafından işgal edildi.
1922 - Gökçeada'nın kurtuluşu
1929 - Nadir Han, Afganistan Kralı oldu.
1933 - Albert Einstein, Almanya'dan Amerika'ya kaçtı.
1938 - Atatürk ilk ağır komaya girdi.
1945 - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi açıldı.
1945 - Juan Peron, Arjantin devlet başkanı oldu.
1950 - Türkiye'nin de Kore Savaşı'na katılmasıyla 500 kişilik ilk Türk askeri birliği Kore'ye ulaştı ve Pusan'da karaya çıktı.
1951 - Türkiye'nin NATO'ya katılmasıyla ilgili protokol, Londra'da imzalandı.
1956 - Türkiye ilk şeker ihracatını gerçekleştirdi.
1961 - Yaklaşık 200 (bazılarına göre 400) Cezayirli gösterici, Paris polisi tarafından öldürüldü.
1962 - Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, siyasi Af Kanunu'nu imzaladı; 258 Yassıada hükümlüsünün tahliyesi başladı.
1966 - Birlik Partisi kuruldu. Parti genel başkanlığına Hasan Tahsin Berkman getirildi. Partinin amblemi Ali'yi simgeleyen bir aslan ve onun çevresinde 12 imamı temsil eden 12 yıldız olarak belirlendi.
1967 - Kayserispor-Sivasspor futbol maçı sonrasında çıkan olaylarda 40 kişi öldü.
1967 - "Hair" müzikali New York'ta sahnelenmeye başlandı.
1970 - Quebec işçi bakanı Pierre Laporte, FKÖ militanlarınca öldürüldü.
1972 - Bülent Ersoy assolist olarak sahneye çıktı.
1972 - Türkiye İşçi Partisi davası sonuçlandı. 21 sanığa ağır hapis cezası verildi. Genel başkan Behice Boran 15 yıla mahkum oldu.
1973 - OPEC, bazı batılı ülkelere, Suriye ile olan savaşında İsrail'e yardım ettikleri gerekçesiyle petrol ambargosu uygulamaya başladı.
1976 - Tofaş'ın Murat 131 otomobilleri üretimine izin verildi.
1979 - Rahibe Teresa'ya Nobel Barış Ödülü verildi.
1984 - "60 Günlük Bir Şey" adlı kitabı sebebi ile Füsun Erbulak için 6-10 yıl hapis istendi.
1987 - Eski cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, devlet töreninden sonra Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi.
1989 - Başbakan Turgut Özal, cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıkladı.
1989 - San Francisco'da 7,1 şiddetinde deprem.
1996 - Sanatçı Şanar Yurdatapan "bölücülük" yaptığı iddiasıyla tutuklandı.
2001 - İsrail-Filistin barış anlaşmalarına karşı çıkan Ulusal Birlik Partisi genel başkanı Rehavam Zeevi, uğradığı silahlı saldırıcı sonucu öldü. Saldırıyı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üstlendi.
2003 - Taipei'deki 101 katlı gökdelen, Kuala Lumpur'dakini 50 m geçerek dünyanın en yüksek binası oldu.
2008 - Türkiye 2009 2010 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine 151 oyla kabul edildi.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
10.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu051218434649
 
On Numara
14.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu08141623252627293940414652596061636467717376
 
Sayısal Loto
16.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu010406354047
 
Şans Topu
16.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu031117233105
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji