Bilindiği üzere, Maliye Bakanlığı, 15 Şubat 2017 tarihli ve 29980 sayılı Resmi Gazete'de yayımladığı 11 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile, bir çok konuda yeni düzenleme yaptı, hatalı bazı uygulamalarını ise görüş değişikliğine giderek düzeltti. Bu kapsamda değişiklik ve yeni düzenleme yapılan konu sayısı o kadar fazla ki, bunları konu konu ayrı Sirküler yaparak, siz değerli okuyucularımız ve müşterilerimizin dikkatine sunmaya çalışıyoruz.
Tebliğ ile düzenleme yapılan konulardan birisi de, % 1 ve 8 indirimli KDV oranına tabi konut teslimlerinden doğan KDV iadeleri kapsamına, daha önce kapsamda olmayan ve bu konuda tereddüt edilen bazı inşaat malzemelerinin (kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi)dahil edilmesi, bazılarının ise (perde, avize) açıkça belirtme yapılmak suretiyle kapsam dışına çıkarılmasına ilişkindir.
Ancak, Sözü edilen Tebliğin yayımlanması ile birlikte, özellikle yazılı ve görsel basın yayın organlarında bu konu yanlış anlaşılarak, inşaat malzemelerinde KDV oran indirimi yapılmış gibi değerlendirildi ve lanse edildi. Oysa, aşağıda ayrıntılı olarak açıklanacağı üzere, yapılan düzenlemenin KDV oran indirimi ile yakından uzaktan hiçbir ilgisi ve alakası bulunmamaktadır.
1) Tebliğ İle Yapılan Düzenleme Ne, Ne Değiştirildi?
a) Mevcut (Değiştirilmeden Önceki) Düzenleme:
KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (III/B-3.1.3. İade Hesabına Dahil Edilebilecek Yüklenilen KDV) bölümünde,
“İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iade tutarının hesaplanmasında, önce işlemin bünyesine doğrudan giren harcamalar nedeniyle yüklenilen vergiler dikkate alınır, daha sonra ilgili dönem genel yönetim giderleri için yüklenilen vergilerden pay verilir. Bu şekilde hesaplanan tutarın, azami iade edilebilir vergi tutarının altında kalması halinde, en fazla aradaki farka isabet eden tutar kadar amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATİK) dolayısıyla yüklenilen vergilerden iade hesabına pay verilebilir.
İndirimli orana tabi olmayan teslim ve hizmetler ile indirimli orana tabi işlemlerle ilgisi bulunmayan giderler dolayısıyla yüklenilen vergiler iade hesabına dâhil edilmez.”
şeklinde açıklama yapılmış, konu ile ilgili olarak da tam metni aşağıda yer alan “Örnek 1” verilmiştir:
“Örnek 1: Ankastre ürünlerle birlikte veya mobilyalı olarak satılan 150 m²’nin altındaki bir konut tesliminden kaynaklanan iade talebinde; buzdolabı, fırın, davlumbaz, bulaşık makinesi, mobilya, vestiyer, televizyon ve benzeri eşyalar, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınarak tekrar kurulup kullanılabilecek (eklenti) mahiyette olup, bunların teslimi konut tesliminden bağımsız bir teslim olarak değerlendirilecektir.
Dolayısıyla söz konusu eşyaların teslimi için bu eşyaların tabi olduğu KDV oranı uygulanacak ve konut ile birlikte teslim edilen söz konusu eşyaların temininde yüklenilen KDV, genel esaslara göre indirim konusu yapılacak, ancak iade hesabına dâhil edilemeyecektir.”
b) 11 No.lu Tebliğ İle Yapılan Değişiklik:
11 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 11. Maddesi ile, KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (III/B-3.1.3.1.) bölümüne ilişkin "Örnek 1"de yer alan "mobilya," ibaresinden sonra gelmek üzere "perde, avize," ibaresi, "Örnek 1"in sonuna ise aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
"Diğer taraftan 150 m²'nin altındaki konutun inşasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV iade hesabına dahil edilebilecektir."
c) Örnek 1’in Değişiklikten Sonraki Şekli:
KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (III/B-3.1.3.1.) bölümüne ilişkin "Örnek 1"in, 11 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 11. Maddesi ile değiştirilmiş şekli aşağıdaki gibi olup, ekleme yapılan ibarelerin altı çizilmiştir.
“Örnek 1: Ankastre ürünlerle birlikte veya mobilyalı olarak satılan 150 m²’nin altındaki bir konut tesliminden kaynaklanan iade talebinde; buzdolabı, fırın, davlumbaz, bulaşık makinesi, mobilya, perde, avize, vestiyer, televizyon ve benzeri eşyalar, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınarak tekrar kurulup kullanılabilecek (eklenti) mahiyette olup, bunların teslimi konut tesliminden bağımsız bir teslim olarak değerlendirilecektir.
Dolayısıyla söz konusu eşyaların teslimi için bu eşyaların tabi olduğu KDV oranı uygulanacak ve konut ile birlikte teslim edilen söz konusu eşyaların temininde yüklenilen KDV, genel esaslara göre indirim konusu yapılacak, ancak iade hesabına dâhil edilemeyecektir.
Diğer taraftan 150 m²'nin altındaki konutun inşasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV iade hesabına dahil edilebilecektir."
2) Tebliğ İle Yapılan Düzenleme Ne Anlama Geliyor?
KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (III/B-3.1.3. İade Hesabına Dahil Edilebilecek Yüklenilen KDV) bölümünde yapılan açıklamaların incelenmesinden de fark edileceği üzere, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınarak tekrar kurulup kullanılabilecek (eklenti) mahiyetindeki eşyalar, konuttan ayrı yapılan bağımsız bir teslim olarak değerlendirilmekte, bu eşyalar bir yandan iade hesabına dahil edilmemekte, diğer yandan ise bu eşyaların tabi olduğu oranda KDV hesaplanması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle, konut ile birlikte teslim edilen söz konusu eşyaların temininde yüklenilen KDV, genel esaslara göre indirim konusu yapılacak, ancak iade hesabına dâhil edilemeyecektir.
11 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile, konutla birlikte teslim edilecek perde ve avize de eklenti olarak değerlendirilmiş, perde ve avizenin temininde yüklenilen KDV’nin genel esaslara göre indirim konusu yapılması, ancak iade hesabına dâhil edilmemesi, konutla birlikte teslim edilen perde ve avize için tabi oldukları oranda KDV hesaplanması gerektiği açıklanmıştır. Yani, yapılan düzenleme; perde ve avizenin eklenti olarak kabul edilerek, KDV iadesi hesabı dışında bırakılmasından ibarettir.
Öte yandan, 11 Seri No.lu Tebliğ ile yapılan ikinci düzenleme ise, 150 m²'nin altındaki konutun inşasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV’lerin, iade edilecek KDV hesabına dahil edilmesine ilişkindir. Bu eşyaların konutun eklentisi olarak kabul edilmemesi ve konuttan ayrı yapılan bağımsız bir teslim olarak değerlendirilmemesi, hem alıcılar hem de sektör yönünden olukça önemli ve değerlidir.
Buraya kadar yapılan açıklamalardan da fark edileceği üzere, sözü edilen Tebliğ ile, yukarıda sayılan inşat malzemelerinin KDV oranında bir değişiklik ve indirim yapılması söz konusu değildir. Çünkü, KDV oranları, KDV Tebliğleri ile değil, Bakanlar Kurulu Kararnameleri ile değiştirilebilir, artırılabilir ya da düşürülebilir.
Saygılarımla.
Tarih : 20.02.2017
Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
info@toluenymm.com
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.