İçerisinde kesinleşmiş vergi ve SGK borçlarına yapılandırma ve taksit imkanı, matrah artırımı, vergi artırımı, stok affı, kasadaki ve ortaklardaki hayali paralara af, yurt içi ve yurt dışı varlık barışı gibi pek çok düzenleme içeren 6736 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun" Sayın Cumhurbaşkanımızın imzalamasını müteakip 19 Ağustos 2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Bu kanunda yer alan en önemli düzenlemelerden birisi de; şirketlerin kasasında gözüken “gerçek dışı nakit para” ve/veya ortaklarca borç olarak çekilmiş gözüken "hayali - gerçek dışı paralar" ile kasa/ortaklardan alacaklar hesaplarında gösterilmesi gerekirken bazı nedenlerle diğer hesaplarda gösterilerek muhasebeleştirilen tutarlarla ilgili.
Yapılan bu düzenleme ile, bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerine, 31/12/2015 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan Kasa'daki Hayali Paradan, Ortaklardan Hayali Alacaklardan, Adat Faizi Hesaplamamak İçin Diğer Hesaplarda Gösterilen Tutarlardan % 3 Vergi Ödeyerek Kurtulma imkanı getirildi.
Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2015 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan;
-Kasa mevcutlarını,
-İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını,
- Yukarıdaki iki hesapta olması gerekirken sehven ya da adat faizi hesaplamamak için diğer hesaplarda (108, 120, 121, 126, 159, 195, 196, 226, 295 no.lu hesaplar vs.) muhasebeleştirdikleri tutarları
30 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dahil) kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine beyan ederek kayıtlarını düzeltebilecekler. Bu şekilde düzeltme beyanında bulunan mükellefler, beyan ettikleri tutarlar üzerinden % 3 oranında vergi hesaplayarak ve hesaplanan vergiyi beyanname verme süresi içinde ödeyecekler.
Önceki Af Yasalarında, bu şekilde düzeltilen tutarların doğrudan zarar olarak yazılması ve muhasebeleştirilmesi zorunlu tutuluyordu. İşte sorunda burada başlıyordu. Çünkü,düzeltme nedeniyle oluşan zararlar şirket rasyolarını bozuyor, özellikle kamu ihalelerine giren şirketlerin ihalelere girememelerine neden oluyor, şirketlerin iflasına ve dağılmasına kadar sonuçlar doğuruyordu. Hatta, bu zararlar, şirketlerin öz sermayelerini kaybetmesine ve teknik iflaslarına da neden olabiliyordu. Çok farkında olunmuyor ama, Türkiye'deki şirketlerin büyük bir çoğunluğu, teknik iflas durumu ile karşı karşıya bulunuyor, hatta iflas etmiş durumda. Rasyo bozulmaları, banka kredisi kullanan şirketleri de olumsuz etkiliyordu.
Önceki Af Yasalarından gelen tecrübe, yaşanan sıkıntılar, teknik iflaslar, ekonominin mevcut durumu, 6736 sayılı Kanunun getirilme amacı vb. hususları dikkate alan Maliye Bakanlığı, hayali paralar ve hesap düzeltmesinin rasyolarda yarattığı olumsuzluğu giderdi.
Maliye Bakanlığı, yayımladığı, 1 Seri No.lu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Genel Tebliğde bir düzenleme yaparak, Kanun kapsamında düzeltilerek beyan edilen Kasa, Ortaklardan Net Alacak tutarları ile bu hesaplarda yer alması gerekirken çeşitli nedenlerle Başka Hesaplarda gösterilen tutarların 689 Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar hesabında zarar gösterilerek muhasebeleştirilmesini zorunlu tutmayarak, isteyen şirketlere bu tutarları bilançolarının aktif kısmının duran varlıklar bölümünde yer alan 296 No.lu Geçici Hesap da gösterme imkanı sağlamış, bu şekildeyasanın getirdiği düzeltme imkanından yararlanılması nedeniyle oluşan yüksek zararların rasyolar üzerinde yaratacağı bozulmayı önlemiştir.
Maliye Bakanlığı'nın bu düzenlemesini son derece olumlu buluyor, duyarlılıkları ve çözümcü yaklaşımları nedeniyle başta Sayın Bakan olmak üzere tüm yetkilileri kutluyoruz.
Saygılarımla.
Tarih : 16.09.2016
Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.