Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Ana Sayfa » Mesleki Çalışmalar » Takvim Yılı İçinde Kayıtlara Alınmayan E-faturalar Nasıl İşlem Görecekler?

Takvim Yılı İçinde Kayıtlara Alınmayan E-faturalar Nasıl İşlem Görecekler?

Bilindiği üzere 01 Ocak 2014 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçilmiştir.

 
 
Takvim Yılı İçinde Kayıtlara Alınmayan E-faturalar Nasıl İşlem Görecekler?
Bilindiği üzere 01 Ocak 2014 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçilmiştir. Uygulamanın yeni olması nedeniyle (entegrasyon ve özel entegrasyon yöntemi kullananlar tarafından) takvim yılı içerisinde gönderimi yapılmış ancak alıcıya teslimi değişik nedenlerle gerçekleşmemiş olan e-faturaların kayda alınıp alınamayacağı, alınacaksa nasıl işlem yapılacağı konusunda uygulamada tereddütler oluşmaktadır. e-faturaya ilişkin usul ve esasların açıklandığı 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde e-faturanın yeni bir belge türü olmadığı ve kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olduğu hüküm altına alınmıştır. 

Dolayısıyla VUK’ta kâğıt fatura için yapılan düzenlemeler e-fatura içinde geçerli durumdadır. VUK’un 229. maddesine fatura satılan mal veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere malı satan veya işi yapan tüccar tarafından düzenlenen müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış olup, 231 maddesinde ise faturanın mal teslimi ve hizmetin ifasından itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gerektiği, aksi takdirde hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükmü yer almaktadır. 

Yine VUK’un “Kayıt Zamanı” başlıklı 219. maddesinde ise kayıtların muhasebe düzenini bozmayacak şekilde 10 günlük periyotlarda yapılabilmesine izin verilmiş olup, yetkili amirlerin imzasına istinaden yapılacak kayıtlarda ise bu sürenin 45 güne kadar uzayabileceği hüküm altına alınmıştır. 

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 53. maddesinde bu kanunda adı geçen faturanın VUK hükümlerine göre düzenlenen vesikalar olduğu belirtilmiştir. Yine aynı kanunun 29. maddesinde, KDV’nin fatura veya benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesi ve bu belgelerin defterlere kayıt edilmesi şartıyla indirim konusu yapılabileceği ancak indirim hakkının vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı aşılmamak kaydıyla, belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği hüküm altına alınmıştır. 

Yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri gereği vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı içerisinde kalmak kaydıyla ilgili faturaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde KDV indiriminin yapılması mümkün bulunmaktadır. Yani ocak ayına ait bir e-faturanın aralık ayında kayıtlara alınması ve KDV’sinin indirilmesi mümkün olmaktadır. Dolayısıyla KDV’si indirim konusu yapılan faturanın ticari kazancın tespitinde gider olarak kayıt edilmesinde herhangi bir bahis bulunmamaktadır. Düzenlenmiş olup alıcıya teslimi değişik nedenlerle gerçekleşmeyen e-faturanın posta veya kargo yoluyla alıcıya yeniden gönderilmesinde ise herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. 

Burada esas olan ve ihmal edilmemesi gereken konu söz konusu faturanın düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslara uyularak faturanın mal teslimi ve hizmet ifası gerçekleştikten sonra azami yedi gün içinde düzenlenmiş olmasıdır. Aksi halde fatura hiç düzenlenmemiş hükmünde olacağından dolayı, ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün olmadığı gibi KDV’sinin de indirilmesi mümkün değildir.

Yılmaz SEZER / Güncel Group Yönetim Kurulu Başkanı

İlgili Haberler
left
right
 
 
4 Şubat 2016 Perşembe 17:06
Okunma: 4533
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1396 - Yıldırım Bayezid, Niğbolu Zaferi'ni elde etti.
1561 - Şehzade Bayezid idam edildi.
1911 - İtalya, Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti.
1925 - İstanbul'da, tulumbacı teşkilâtının yerine, modern motorlu itfaiye teşkilâtı kuruldu.
1950 - Birleşmiş Milletler askerleri Kore'de Seul'u ele geçirdi. (Bkz. Kore Savaşı)
1956 - İstanbul'da geniş çaplı istimlâk çalışmaları başlatıldı.
1958 - Kemer Barajı ve Hidroelektrik Santrali işletmeye açıldı.
1960 - Yassıada'da tutuklu bulunan eski Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, kemeriyle intihar girişiminde bulundu. Bayar, nöbetçi teğmen tarafından kurtarıldı.
1974 - Bilim adamları, aerosol spreylerin ozon tabakasını tahrip ettiği konusunda uyarıda bulundu.
1979 - Arjantin Devlet Başkanı Juan Peron'un eşi Eva Peron'un yaşam öyküsünü anlatan Evita müzikalinin prömiyeri, Broadway'de yapıldı.
1982 - Türkiye'nin ilk kadın Büyükelçisi Filiz Dinçmen, Amsterdam'da görevine başladı.
1993 - Karun Hazinesi Türkiye'ye geldi.
2001 - Tekel'in Küba ile ortak kurduğu TEKA Puro Fabrikası İstanbul'da açıldı.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji