Türkiye ekonomisinin yeni ödeme sistemi olarak tasarlanan yazarkasa POS'larda alarm var. Son haftalarda özellikle öğlen ve akşam saatlerinde yeni model POS cihazlarında ciddi yavaşlamalar yaşanıyor. Kasa önlerinde yoğunluğa hatta müşterilerin alış verişten vazgeçmesine neden olan bu durum esnafı iyiden iyiye bunaltmış durumda. SABAH'ın edindiği bilgiye göre POS'lardaki arıza ve yavaşlamalar son dönemde internette yapılan saldırılar ve bazı alt yapı eksikliklerinden kaynaklanıyor. Ayrıca uzmanlara göre bazı POS cihazları GPRS (Genel Paket Radyo Hizmeti) teknolojisini kullanıyor. GPRS'in sunduğu hız, 56 kbit/sn ile 114 kbit/sn arasında değişiyor. Bu da yoğun işlem gerektiren ve aynı anda üç ayrı yere bilgilendirme yapan sistemi kaldıramıyor. Yazarkasa POS cihazlarının piyasayı kilitlemesindeki bir başka neden de cihazların sıkça arıza veriyor olması. Özellikle piyasadaki birkaç markanın hataları üretimleri nedeniyle esnaf zor duruma düşüyor. Bu markaların yeterli servis ve alt yapı hizmeti sunmadığını ifade eden esnaf, arıza yapan cihazların haftalarca servisten gelmediğini bu nedenle de müşterilerden kredi kartı ile tahsilat yapamadıklarını belirtiyor.
DOĞU'NUN ZARARI BÜYÜK
Güneydoğu ve doğu illerinde bir haftadır yaşanan geniş kapsamlı internet kesintileri nedeniyle kredi kartı üzerinden gerçekleşen ticaret yarı yarıya azalmış durumda. Bir hafta içinde esnafın yüzlerce milyon dolarlık zarara uğradığı belirtiliyor. İnternet hizmeti sağlayıcıları ise İstanbul'da alışverişin yoğun saatlerinde bu durumu gözlemledikleri ve ihtiyaç olan yerlere mobil destek araçları gönderdiklerini ifade ettiler.
3 MİLYON ŞİRKETİ ETKİLİYOR
Yazarkasa POS uygulaması Türkiye'nin kayıt dışı ile mücadele kapsamında tarihinin en büyük dönüşümlerinden biri olarak nitelendiriliyor. 3 milyona yakın esnaf ve KOBİ'yi ilgilendiren dönüşüm kapsamında hâlihazırda bir birinden bağımsız çalışan yazarkasa ve POS uygulaması tarih oluyor. Bunların yerini 'Yeni Nesil Ödeme Kayıt Sistemi' adı verilen, yazarkasa ile POS'u tek bir alette toplayan cihazlar alacak. İnternete bağlı yeni nesil akıllı kasalar Maliye Bakanlığı'na anında bildirim yapıyor. Vergi denetim müfettişleri de masa başından tek bir tuşla denetim yapabiliyor. Uygulamayla 10 milyar lira vergi geliri hedefleniyor. 2018'de zorunlu hale gelecek uygulamaya henüz esnafın yüzde 25'i geçmiş durumda.
Sabah
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.