Aslında denetim,tabloların denetiminden öte,şirketin genel karakteristiğinin ne olduğunu sorgular.
Bu sorgulama, tarafsız bir bakış açısı ile konuda uzman olan üçüncü taraflara yaptırılır. Tablo kullanıcılarının beklentisi şirketin kar yada zarar yapmasından ziyade,güvene ilişkin taşıdıkları kaygıdır.
Tablolar,bir şekilde hatalı olabilir,hatalı işlemler barındırabilir,eksik yada yanlış sınıflandırmalarla sunulmuş olabilir.Sonuçta hataların telafisi, hatalı işlemlerin düzeltilmesi,doğru sınıflandırmanın yapılması ve yeniden sunumun yapılması ile giderilir.
Dikkat edildiğinde burada telafisi mümkün olan şeylerin tümü matematikseldir.
Ancak olayın içinde bu eylemlerin arka bir planı var ise,hatalar ve sınıflandırma yapıları ve sunumlar bir muvazaa’ya işaret ediyor ise (ki bagımsız denetimin asıl hedefi bunun olmadığına bir görüş beyan etmektir) sorunlar başlamış demektir.
Geciken adalet, adaletsizliktir genel söylemi, insan yaşamındaki darlık nedeni ile daha iyi bir yaşam elde etmek veya mevcut yaşamı korumak adına yapılan tasarrufların karmaşık işlemlerin olduğu alanlarda kullanılmasının getirdiği risklerin ,işin muhteviyatına uygun olmaması durumunda karşılaşılacak yıkımın telafisi hem zor hem sosyaldir.
Konunun çok karmaşık ve yüksek uzmanlık istemesinden dolayı riskin erken saptanması ve bu riskten tablo kullanıcılarının haberdar edilmesi ancak bağımsız denetimin,uluslararası standartların ışığında genel kabul görmüş çerçevenin uygulanması ile mümkün olmaktadır.
Şirketlerin uluslararası boyutta olması, çok uluslu ortaklarının olması,hukuksal zeminde hak arayışlarının ulusal ölçekte bir çok devletin ilgili mevzuatının devreye girmesi demektir ki böyle bir davanın mağdurlar lehine karara bağlanması adaletin gecikerek adaletsizlik yaratacağı malumdur.
BAĞIMSIZ DENETİM, BÜYÜK ÖLÇEKLERE ULAŞMIŞ VE KAMU SORUMLULUĞU OLAN ULUSAL VEYA ULUSLARARASI PİYASALARDA İŞLEM GÖREN YADA GÖRMEYEN İŞLETMELERİN SÜREKLİ DENETİME TABİİ TUTULMASIYLA İLERİDE OLUŞABİLECEK ZARARLARIN YARATACAĞI KAMUSAL SORUMLULUĞUN MAKUL ÖLÇÜLERE ÇEKİLMESİNİ AMAÇLAMAKTADIR.
Bu sonuçtan yola çıktığımızda Bağımsız denetim aslında bir risk yönetim aracıdır.
Gökhan UYGUR SMMM-Bağımsız Denetçi
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.