Vergi borçları yeniden düzenlenmeli
Sabri ORTA

E-Deftere Muhasebe Fişlerini Nasıl İşlemeliyim ?

Sabri ORTA
sabriorta@hotmail.com
 
 

26.02.2015  tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan  e-defter  uygulama kılavuzuna göre muhasebe fişlerinin (yevmiye kayıtlarının) e-deftere işlenmesi  öteden beri yapılan uygulamalara göre önemli bazı farklılıklar arz etmektedir.

E-defter kılavuzuna göre “Elektronik defter uygulamasında her bir belgeye ait bilgilerin, tek bir yevmiye kaydında gösterilmesi esastır. E-Defter uygulamasında kullanılan standartların gereği olarak belge bilgisine ilişkin detaylar elektronik defterlerde gösterilmelidir.” Denilmektedir.

Dolayısıyla her bir belgenin tek bir yevmiye kaydında işlenmesi esas olmakla birlikte bugün itibariyle defterlerin yevmiye kaydının yapılmasında GİB bazı kolaylıklar sağlayarak yevmiye kaydı yapılacak bu belgelerin listeler halinde tek bir yevmiye kaydında gösterilmesine izin vermiştir.

Ancak e-defter kılavuzundan edindiğimiz bilgilere göre bu kolaylıkların, e-defter uygulamasına geçiş aşamasında sağlanan kolaylıklar  olduğu  belirtilmekte olduğundan   bu kolaylıkların geçiş süreci sonrasında kaldırılacağı izlenimi almaktayız.

E-defter uygulama kılavuzundan edindiğimiz bilgilere göre yevmiye kayıtlarının üç şekilde yapılabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu yevmiye kayıtları ;
1- Tek muhasebe kaydı,  tek belge şeklinde yazılması zorunlu olanlar.(satır bazlı yazılanlar hariç)
Fatura, Müşteri Sipariş Belgesi Satıcı Sipariş Belgesi, Çek, Senet, Navlun, Makbuz belgeleri.
2- Liste olması  halinde (toplu halde )  yazılmasına izin verilen belgeler (diğer seçeneği ile)
Çek veya senet listesi, Z raporu, Banka işlemleri, ücret bordrosu, Masraf listesi… vs.
3- Bir belgeye dayanmayan kayıtlar 
Açılış, kapanış kayıtları, amortisman kaydı, virman işlemi gibi. e-defter uygulamasında belgeye dayanmayan bir işlem varsa belge türü alanının kullanılmasına gerek yoktur.

(1)Tek belge, (2) tek fiş uygulaması ve (3) bir belgeye dayanmayan kayıtların dışında  listeler halinde (toplu halde ) yazımına izin verilen yevmiye kayıtlarının  detaylarına bakalım.

Listeler Halinde Yazılıma İzin Verilenlerin Yevmiye Defterinin Yazılışı

a) Bankalar;  Bilindiği üzere bankaya ait işlemlerde muhasebe kaydına esas belge dekont olmaktadır . Eğer bankaya ait işlemler dekont bazında tek tek muhasebeleştirilemiyorsa, bu banka işlemleri günlük olarak, banka banka ayrıştırmak koşuluyla, her bir bankadan yapılan işlemler birer muhasebe fişinde işlenebilir . E-Defterde bu kayda esas belge olarak muhasebe fişi gösterilebilir.

b) Masraf listeleri ; Eğer yapılan giderle ilgili belge tipi, tablo 1’de sayılan ilk yedi belge tipinden biri değil ise bir masraf formu oluşturulup eDefter uygulamasında belge tipi “other” ve belge açıklaması “masraf formu” olarak kaydı yapılır. Ayrıca bu masraf formunun numarası ve tarihinin de girilmesi zorunludur.Giderler arasında belge olarak fatura varsa, bu fatura ayrı bir yevmiye kaydında belge türü “invoice” yani fatura olarak fatura belge tarih-numarası da yazılmak şartıyla kaydedilmelidir.Ayrıca bu masraf formu firma kaşesi ve imzasıyla matbu olarak ya da elektronik imza/mali mühür ile elektronik ortamda muhafaza edilmek                      

c) Çek ve  senet bordrosu; E-Defter uygulamasında kılavuzda sayılan tüm belge tiplerinde olduğu gibi, her bir çek ve senet belgesinin de ayrı yevmiye maddelerine kaydedilmesi esastır.Ancak çek  ve senet bordrosuyla da kaydı mümkün olduğundan  e-defteruygulamasında da bu bordolar üzerinden, aynı alıcı veya satıcıya ait olmak şartıyla, birden fazla çek aynı yevmiye maddesinde kaydedilebilir. Ayrıca muhasebe kaydında belge tipi  ve belge açıklaması “Çek veya senet bordrosu olarak kaydı yapılır ve bu çek veya senet  bordrosunun numarası ve tarihinin girilmesi zorunludur.

d)Yazar kasa Z raporları:

 Gün sonunda her bir yazar kasada alınan Z raporu, muhasebe kaydında belge tipi “other” ve belge açıklaması “Z Raporu” olarak kaydı yapılır. Ayrıca bu Z Raporu’nun numarası ve tarihinin de girilmesi zorunludur. Ancak gün içinde yapılan satışlarda Z Raporunun üzerinde yer alan ödeme yöntemlerine (nakit, kredi kartı, vb.) göre ayrıştırılmalıdır. Ödeme yöntemine isabet edecek KDV tutarlarının da ayrıştırılması ve her bir ödeme yönteminin farklı yevmiye maddelerinde gösterilmesi gerekmektedir.

e)Ücret bordrosu; Firmalar çalışanları için aylık olarak oluşturacakları ücret bordrolarını, e-Defter uygulamasına aktarırken, tüm personel için oluşan bordroları bir listeye bağlayıp, belge tipi  ve belge açıklaması “Ücret Bordrosu İcmali” olarak kaydedebilir.

f)Serbest meslek makbuzu; Serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için düzenlediği belge serbest meslek makbuzudur. Bu makbuz e-Defter kılavuzunda sayılan belgeler arasında yer alan makbuz  ile karıştırılmamalıdır.

Sonuç; Elektronik iletişim sistemlerinin gelişmesi nedeniyle mesleki hayatımızda da önemli değişikliler olmaktadır, bu değişikliklerin en önemlileri ise e-defter ve e-fatura sistemlerinin meslek hayatımıza getirdiği yeniliklerdir. Öyle görülüyor ki ilerideki yıllarda Maliye Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı elektronik denetim sistemlerini daha da geliştirerek ticaret hayatının kolaylaşması , kayıt dışı ekonominin azalması ve vergi denetiminin etkin bir şekilde çalışabilmesi için  bu elektronik denetim sistemlerini yoğun olarak kullanacaklardır. Biz meslek mensuplarının   bu teknolojik gelişmelerin uygulanmasında ülkemiz adına büyük yararlar sağlayacağı inancındayım.

Sabri Orta/Bağımsız Denetçi
sabriorta@hotmail.com

 
 
6 Nisan 2015 Pazartesi 06:30
Okunma: 9315
 

(1 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>YMM MEHMET EKİZ </p> <p>2015-04-07 14:51:55</p> <p>Sabri Bey,kısa ve öz açıklamalarından dolayı tüm meslek mensuplarının faydalanacağı bir makale olmuş.Tebrik eder,çalışmalarında başarılar dilerim.</p>
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1396 - Yıldırım Bayezid, Niğbolu Zaferi'ni elde etti.
1561 - Şehzade Bayezid idam edildi.
1911 - İtalya, Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti.
1925 - İstanbul'da, tulumbacı teşkilâtının yerine, modern motorlu itfaiye teşkilâtı kuruldu.
1950 - Birleşmiş Milletler askerleri Kore'de Seul'u ele geçirdi. (Bkz. Kore Savaşı)
1956 - İstanbul'da geniş çaplı istimlâk çalışmaları başlatıldı.
1958 - Kemer Barajı ve Hidroelektrik Santrali işletmeye açıldı.
1960 - Yassıada'da tutuklu bulunan eski Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, kemeriyle intihar girişiminde bulundu. Bayar, nöbetçi teğmen tarafından kurtarıldı.
1974 - Bilim adamları, aerosol spreylerin ozon tabakasını tahrip ettiği konusunda uyarıda bulundu.
1979 - Arjantin Devlet Başkanı Juan Peron'un eşi Eva Peron'un yaşam öyküsünü anlatan Evita müzikalinin prömiyeri, Broadway'de yapıldı.
1982 - Türkiye'nin ilk kadın Büyükelçisi Filiz Dinçmen, Amsterdam'da görevine başladı.
1993 - Karun Hazinesi Türkiye'ye geldi.
2001 - Tekel'in Küba ile ortak kurduğu TEKA Puro Fabrikası İstanbul'da açıldı.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji