Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Bakan Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı'na dahil ediliyor. Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan'ın yazısına göre 45 yaş altı tüm kamu ve özel sektör çalışanları BES'e işverenleri tarafından dahil edilecek ve 3 yıl boyunca sistemden çıkamayacak
Tüm çalışanları ilgilendiriyor
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, açıkladığı, 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) sigorta ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) de girdi.
Hem de bu öyle bir giriş ki, önümüzdeki dönemde, her iki alanda da yapılacak değişiklikler hem kelimenin tam anlamıyla devrim niteliğinde hem de tüm çalışanları ve reel sektörü yakından ilgilendiriyor.
Atılacak adımlardan biri, BES konusunda. Yeni Ekonomi Programı’nda, büyüme ve istihdam başlığı altında uygulanacak politikalar ve tedbirler arasında yer alan bireysel emeklilik konusunda aynen şunlar yazıyor: Çalışanların işverenleri aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak katılması uygulaması yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilecek. Bir diğeri ise sigortacılık alanında. Bu konuda da; ülke genelinde, teminat bulunamayan riskleri kapsayacak bir Türkiye Reasürans Havuzu oluşturulacak. Gerçi, her iki konu da ilk defa Yeni Ekonomi Programı’nda yer almıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ağustos ayında Yeni Ekonomi Modelini açıklarken de milli reasürans modeli uygulanacağını, bireysel emeklilikte de değişiklikler yapılacağını gündeme getirmişti.
3 yıl çıkılamayacak
Peki, nedir bu değişiklikler? Biraz araştırma yaptım, sordum soruşturdum. Öğrendiklerimi sizlerle paylaşayım. Önce BES’ten başlayayım. Otomatik BES uygulaması zorunlu hale getirilecek. İster kamu olsun, ister özel sektör, 45 yaş altı tüm çalışanların işverenleri tarafından BES’e dahil edilmesini sağlayan otomatik katılım uygulaması, 2017 başında başlamıştı. İki sene içinde 12 milyona yakın çalışan sisteme giriş yaptı, bunların yüzde 60’a yakını sistemden çıktı; 5 milyon çalışan ise kalarak, tasarruf etmeye başladı. Çıkışların bu kadar fazla oluşu ise ekonomi yönetimini memnun etmedi.
İşte, Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan otomatik BES’in yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilecek olmasından kasıt, uygulamanın zorunlu hale getirilmesi. Malum, otomatik katılım, zorunlu bir sistem değil; isteyen dilediği zaman sistemden ayrılabiliyor. Yeni düzenleme ile çalışanlar sistemden ayrılamayacak. Ne kadar süreyle? Öğrendiğime göre üç yıl süreyle. Daha açık bir anlatımla, çalışanlar, işverenleri tarafından sisteme dahil edilecek ve üç yıl boyunca da sistemden çıkamayacak; her ay maaşlarından belli bir miktar kesilip, tasarruf için emeklilik şirketlerine gönderilecek.
CNNTÜRK
Hasan
2018-09-24 17:34:18
Bırakında imkanı olan kendi tasarrufunu kendi yapsın.Piyasalar bozuk ücretler düşük insanlar geçinmeye çalışıyor zorlama yanlış ve nefretleri arttırırç
Tapu harçlarına indirim geliyorTBMM'nin açılması ile birlikte gündeme getireceği ekonomi torba yasa teklifi kapsamında gayrimenkul alım satımındaki tapu harç oranlarında indirim yapılmasını planlanıyor.
Vergi borçları yeniden düzenlenmeli
TEMMUZ AYI İTİBARIYLA 538 MİLYAR TL TAHSİL EDİLEMEDİ
Yeni Ekonomi Programı'na BES de girdi: 3 yıl zorunlu olabilirHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'na Bireysel Emeklilik Sistemi de girdi. Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan'ın yazısına göre Bireysel Emeklilik Sistemi zorunlu hale geliyor. Kamu ya da özel sektörde çalışan 45 yaş altı tüm çalışanlar işverenleri tarafından BES'e dahil edilecek ve 3 yıl boyunca sistemden çıkamayacak.
Mesleki Yeterlilik Belgesinde Teşvik Var
Kurumlar vergisi indirimi teşvikinde ne yapılabilir?(04.08.2017)
DAVOS RUHU İLE YOLCULUK…
Ekonomiye 8 Aralık dopingi8 Aralık tarihinde, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısından, işverenlere büyük müjdeler çıktı.
14 milyon ev kadınına iş fırsatı6 yılda kadın istihdamı yüzde 60 artarak, 4 milyonu geçti. Sayısı 14 milyonu geçen ev kadınlarına yeni fırsatlar hazırlandığını söyleyen Bakan Müezzinoğlu, “İstihdam için sahaya ineceğiz” dedi.
Kapanan şirket sayısında dikkat çeken artışTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin rakamlarına göre ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre kapanan şirketlerin oranı yüzde 52 arttı. Ekim 2016 ile Ekim 2015 arasında ise açılan şirket sayısındaki artış yüzde 3.53 oldu.
Borç yapılandırmasıyla ilgili flaş açıklamaMaliye Bakanı Naci Ağbal, "Borçlarını süresinde ödeyemeyen mükelleflerin geçmiş dönem ödeme performansı iyiyse, teminat, ödeme koşullarında vatandaşın anında bir çerçeve oluşturacağız. Şu anda kişinin durumu ne olursa olsun standart bir ürün sunuyoruz. Bunu 2017 ve sonraki yıllarda uygulanmak üzere başlatacağız" dedi.
Bazı bankalar arka kapıdan faiz pazarlığı yapıyorEkonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bazı bankaların müşterileriyle "Arka kapıdan faiz pazarlığı" yaptığını belirterek "Bunları biliyoruz. Faizleri çok üst seviyelere çıkararak, bankacılığa yakışmayan, tefeci mantığı ile insanların zayıf anlarında onların zafiyetlerinden faydalanma şeklinde bir yaklaşım içinde olabildiklerini duyduk ve görüyoruz. Gerekeni yaparız" dedi.
Vergide yeni dönem! Önceden görülebilecekHakkında vergi incelemesi yapılan vatandaşların kendisini daha iyi savunabilmesini sağlayacak düzenleme hayata geçti. Mükellefler artık vergi inceleme tutanağını önceden görebilecek.
Sudan ucuz kaskoTrafik sigortasında fiyat tartışması tüm hızıyla devam ederken sürücüler, son yılların en ucuz kasko fiyatı ile karşı karşıya. Bugün için kaskoda prim artışı enflasyonun çok altında kalırken, otomobiller için ortalama fiyat bin lira seviyesinde.
Vatandaşa banka şoku!Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Ağaoğlu, bankaların borç yapılandırmaya yanaşmadığını belirterek, ‘Umutlanan tüketici banka kapılarından geri çevriliyor’ dedi.
Bu yıl emekli olana 3 zam!Bu yıl emekli olanlar şanslı. 3 ayrı zamdan yararlanacaklar. 100 lira seyyanen artışa ilave ocak ve temmuz zammı da eklenecek. Ayrıca 2017 Ocak’ta yeni bir artışa kavuşacaklar.
Taksit taksit büyüyeceğizKredi kartında beklenen taksit sınırı artışını dün Başbakan Binali Yıldırım açıkladı. Yıldırım, kredi kartında taksit sınırının 9’dan 12’ye çıkarıldığını, kredi kartı borçlarının ise 72 aya kadar yeniden yapılandırılacağını duyurdu. 
Tapu harçlarına indirim geliyor
Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Kapıcı ve hizmetli çalıştıranlar dikkat!
52, 53, 54 ve 55 Nolu Belge Türlerinde Değişiklik Yapıldı
Vergi indiriminde yeni şart!

Kısa çalışma ödeneği üç ay uzayacak mı?
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE İLGİLİ ÖZELGE ÖZETLERİ
PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Piyasada kredi kartına nakit verilmesinin mali sonuçları
Değer artış kazançları tespitinde takdir komisyonları tarafından yapılan hatalı işlemler


