Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve buna bağlı olarak ortaya çıkan durgunluğun giderilmesi bakımından öncü sektör diye tanımladığımız bazı sektörlerde krizi ve durgunluğu giderecek tedbirler alınması gerekli ve zorunlu bulunmaktadır. Her zaman olduğu gibi, akla gelen ilk sektör de, İNŞAAT olmaktadır.
Konutlarda KDV Oran İndirimi Yapılan Düzenleme Ne Getiriyor?
Bakanlar Kurulu, geçmişte yapılan başarılı, ekonomide canlılığa yol açan, satışları artırarak stokları eriten KDV oran indirimi uygulamalarını dikkate alarak, konut teslimlerinde uygulanmakta olan % 18 KDV oranında 10 puanlık bir indirime gitmiş ve % 18 olan KDV oranını % 8'e düşürmüştür. Konut teslimlerinde uygulanmakta olan diğer % 1 ve % 8 KDV oranlarında ise bir değişiklik söz konusu değil.
KDV oranında yapılan 10 puanlık indirime ilişkin 2016/9153 sayılı Kararname, bugünkü yani 08/09/2016 tarihli ve 29825 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. KDV oran indirimi 08.09.2016 - 31/03/2017 tarihleri (bu tarih dahil) arasında yaklaşık 7 (yedi) ay içerisinde yapılacak konut satışlarında uygulanacaktır.
Kararnamenin KDV oran indirimini öngören ilgili bölümü aynen aşağıdadır:
Geçici Madde 2- (1) Bu Kararın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranına tabi konutların, 31/3/2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) teslimlerinde, aynı fıkranın (c) bendinde belirtilen vergi oranı uygulanır."
Hangi Konutlarda KDV Oranı Düşürüldü?
KDV Oranı % 18'den % 8'e indirilen konutlar aşağıda sayılmıştır:
- Net alanı 150 m2 ve üzerindeki konutlar,
- 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerlerde bulunan net alanı 150 m2 ve üzeri konutlar,
- 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde yapı ruhsatı 1/1/2013 tarihinden itibaren alınan konut inşaat projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi bu tarihten itibaren yapılacak konut inşaatı projelerine ilişkin konut teslimlerine uygulanmak üzere lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29. maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri 1.000,00 (bin) Türk Lirası ve üzerinde olan net alanı 150 m2'ye kadar olan konutlar.
Alıcılar ve Satıcılar Ne Yapacak? KDV Oran İndirimi Fiyatlara Yansıyacak Mı?
Satıcılar, 08.09.2016 - 31/03/2017 tarihleri (bu tarih dahil) arasında yaklaşık 7 (yedi) aylık süre içerisinde yapacakları yukarıda belirtilen konut satışlarında % 18 yerine % 8 KDV hesaplayarak alıcılardan tahsil edeceklerdir. Alıcıların ise, KDV oranında yapılan bu indirimin kendi adlarına düzenlenen faturalara ve fiyatlara yansıyıp yansımadığını kontrol ederek fazladan KDV ödememeleri gerekmektedir.
Müteahhitler ve Konut Yapımcıları Geçici Süreyle KDV Oranı İndirilen Konut Satışları Nedeniyle KDV İadesi Alabilecekler Mi?
Hemen cevap veriyoruz, ALABİLECEKLER. İadenin dayanağını ise, KDV Kanununun 29/2. maddesi oluşturuyor. Söz konusu 29/2. madde aynen aşağıdadır:
"2. Bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin vergiye tâbi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez. Şu kadar ki, 28 inci madde uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan vergi, bu mükelleflerin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin % 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmeler ile organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsuben ödenir. Yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi izleyen yıl içinde talep edilmesi şartıyla nakden veya mükellefin yukarıda sayılan borçlarına mahsuben iade edilir. Bakanlar Kurulu, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla, iade hakkını kısmen veya tamamen ya da amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisi ile sınırlı olmak üzere kaldırmaya; Maliye Bakanlığı, bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir."
Söz konusu hükmün incelenmesinden de fark edileceği üzere, Bakanlar Kurulu'nun vergi güvenliği ve kayıt dışılıkla mücadele çerçevesinde indirimli orana tabi işlemlerde mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla, iade hakkını kısmen veya tamamen kaldırma yetkisi bulunmaktadır. Yani, Bakanlar Kurulu, geçici süreyle KDV oranını indirdiği işlemlerde de KDV iade hakkını kısmen veya tamamen kaldırma yetkisine sahiptir.
Nitekim, Bakanlar Kurulu, geçmişte çıkardığı ve geçici olarak KDV oran indirimi yaptığı 2009/14802, 2009/14812 ve 2009/14881 sayılı Kararnamelerde,
"(2) Mükelleflerin, indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, bu madde kapsamında teslim ettikleri işyerleri/konutlar nedeniyle yüklendikleri vergiler dahil edilmez."
şeklinde düzenleme yaparak, geçici olarak KDV oranını % 18’den % 8’e indirdiği net alanı 150 m2 ve üzeri konutlar ile işyeri teslimleri nedeniyle yüklenilip indirilemeyen vergilerin, KDV Kanunu’nun 29/2. maddesine göre iade edilmesini engellemiştir. Bu şekilde söz konusu kararnamelere göre geçici olarak KDV oranı indirilen net alanı 150 m2 ve üzeri konutlar ile işyeri tesliminde bulunan mükellefler, söz konusu Kararnamelerdeki bu özel düzenleme nedeniyle KDV iade talebinde bulunamamışlar ve KDV iadesi alamamışlardır.
Ancak, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan ve % 18 KDV'ye tabi bulunan konutlarda 10 puanlık indirim yapılmasını öngören 2016/9153 sayılı Kararnamede, satıcıların KDV iade hakkını ortadan kaldıran yukarıda belirtilen nitelikte özel bir düzenleme/hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla, 08.09.2016 - 31/03/2017 tarihleri (bu tarih dahil) arasında yaklaşık 7 (yedi) aylık sürede 2016/9153 sayılı Kararname ile geçici olarak KDV oranı indirilen konut tesliminde bulunan müteahhitler ve konut yapımcıları KDV Kanununun 29/2. maddesine göre KDV iadesi talebinde bulunabileceklerdir.
Yani, müteahhitler ve konut yapımcıları bir taraftan % 18 yerine % 8 KDV oranı ile daha çok konut satacaklar, diğer taraftan da sattıkları bu konutlar nedeniyle KDV iadesi alacaklar.
Söz konusu Kararname ile konut satışlarına getirilen KDV Oran indirimi, hem alıcılara hem de müteahhit ve konut yapımcılarına bayram müjdesi niteliğinde. Hayırlı olsun.
Saygılarımla.
Tarih : 08.09.2016
|
Abdullah TOLU
|
|
|
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.