Kişilerin yaratıcı çabaları sonucunda meydana getirdikleri, maddi bir varlığı bulunmayan zeka ve fikir ürünleri kanunlarla koruma altına alınmakta ve sahiplerine bir takım haklar sağlamaktadır. Bunlar gayrı maddi haklar olarak nitelendirilmektedir. Yaratılan fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar fikri haklardır. Marka, patent, faydalı model, tasarım, bilgisayar yazılımları gibi buluşlar üzerindeki haklara sınai mülkiyet hakları denilmektedir.
10 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile yeni bir yasal çerçeve kavuşan sınai mülkiyet haklarına ilişkin olarak son üç yıl içinde vergi kanunlarımızda birçok istisna ve teşviklere yer verilmiştir. Bu gün yazımızda Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yer verilen başlıca istisnalar üzerinde duracağız.
6770 Sayılı Kanun’la yazılım ve gayri maddi hak kiralamalarına sağlanan istisna
27 Ocak 2017 tarih ve 29961 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6770 Sayılı Kanun’un 7’nci maddesiyle KDV Kanunu’nun araçlar, kıymetli maden ve petrol aramaları ile ulusal güvenlik harcamaları ve yatırımlarda istisna getiren 13/d maddesine yazılım ve gayri maddi hak kiralaması eklenmiştir. İlgili bent son şekliyle şöyledir.
Yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine teçhizat teslimleri ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satışları ve kiralamaları (Şu kadar ki, yatırımın teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesi halinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar. Düzenleme 27.01.2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
6519 Sayılı Kanun’la askeri amaç taşıyan istisnaların kapsamı genişletilmiştir.
KDK Kanunu’nun17/3-a maddesinde 22.02.2014 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 6519 Sayılı Kanun’la yapılan değişiklikle Askeri Amaç Taşıyan istisnaların kapsamı genişletilmiştir. Değişiklik öncesinde sadece askeri fabrika, tersane ve atölyelerin kuruluş amaçlarına uygun olarak yaptıkları teslim ve hizmetler istisna kapsamında iken değişiklikle kapsam genişlemiştir.
Bendin son hali şöyledir. Askeri fabrika, tersane ve atölyeler, ordu evi ve bağlı şubeleri ,askeri gazinolar, kışla gazinoları, vardiya yatakhaneleri ve bunların müştemilatı, özel, yerel ve kış eğitim merkezleri, askeri kantinler ve askeri müzelerin kuruluş amaçlarına uygun olarak yaptıkları teslim ve hizmetler ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri KDV’den istisna tutulmuştur.
6518 Sayılı Kanun’la kabul edilen istisna
6518 Sayılı Kanun’la KDV Kanunu’na 17/4-z bendi eklenmiştir. Yeni buluşları teşvik etmeyi amaçlayan bent aşağıda olduğu gibidir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/B maddesi kapsamındaki araştırma ve geliştirme, yenilik ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan patentli veya faydalı model belgeli buluşa ilişkin gayri maddi hakların kiralanması, devri veya satışı(Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından bu kanunun 30’uncu maddesinin birinci(a )bendi hükmü uygulanmaz. Bent kapsamında vergiden istisna edilen satış ve kiralama işlemleri dolayısıyla yüklenilen KDV’ler de indirim konusu yapılabilecektir. Hükümde belirtildiği gibi KDV indirimini önleyen KDV Kanunu 30’ncu maddenin a bendi uygulanmayacaktır.
KDV Kanunu’nun geçici 20’nci maddesiyle teknoloji geliştirme bölgelerinde sağlanan istisna
Geçici 20’nci maddenin 1’inci fıkrasına 6676 Sayılı Kanun’un 6’ncı maddesiyle eklenen hükümle KDV istisnası sağlayan bu maddenin kapsamı genişletilmiştir. Bu değişiklik sonrasında fıkra şöyledir.
4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’na göre teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde, münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma dağar vergisinden müstesnadır.
Maliye Bakanlığı; program ve lisans türleri itibariyle istisnadan yararlanılacak bedele ilişkin olarak asgari sınır belirlemeye, istisna uygulanacak yazılım programlarını tanımlamaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye yetkilidir. 6676 Sayılı Kanun’la getirilen değişiklik 11.03.2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
dunya.com
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.